Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoiseksi on mahdollista lähteä erilaisten järjestöjen kautta tai yksityisesti. Järjestöt lähettävät vapaaehtoisia viikon työleireille tai useamman kuukauden kestäville vapaaehtoistyöjaksoille. Työläisellä on mahdollisuutenaan oppia tehtävänsä ja paikallinen kulttuuri perusteellisesti. Tavallisesti vapaaehtoistyöt eivät vaadi erityisosaamista millään ammatillisella tasolla.

Kansainvälisessä vapaaehtoistyössä vapaaehtoinen pääsee työskentelemään jonkun yleishyödyllisen yleisön hyväksi. Vapaaehtoistyötä tehdään muun muassa kouluissa, luonnonpuistoissa ja orpokodeissa eri puolilla maailmaa. Lisäksi on ohjelmia, jotka lähettävät vapaaehtoisia luonnonsuojeluprojekteihin tai eläintensuojeluprojekteihin.

Vapaaehtoistöihin lähettäviä järjestöjä on useita ja jokaisella järjestöllään on eri kohteita, eri hintaluokkia ja eri ajankohtia. Vapaaehtoistöihin lähdettäessä on tavallisesti maksettava osallistumishinta, jolla kattaa myös kohdemaassaan asuinjärjestelyt ja aterian. Myös pientä taskurahaa maksetaan yleensä kaikissa projekteissa.

Vapaaehtoistöihin on mahdollista lähteä lähes mihin tahansa. Jotkut järjestöt lähettävät vapaaehtoisia vain Euroopan sisällä, toiset vain Afrikkaan ja kolmannet koko maailmaan. Tietysti on mahdollista lähteä matkaan myös ilman järjestöä, mutta tämä vaatii hiukan enemmän omatoimisuutta, sillä vapaaehtoistyöpaikka on etsittävä itse esimerkiksi ulkomaanmatkan aikana.

Vapaaehtoistyöhön hakevalta toivotaan tavallisesti innostusta tehtävässä työskentelemiseen. Lisäksi tarvitaan aktiivisuutta ja hyvä asenne paikallisia tapoja kohtaan. Vapaaehtoistyötä hakiessa täytyy ymmärtää, ettei vapaaehtoistyö ole lomareissu, ja että ulkomailla työskenteleminen on useimmiten haastavaakin. Onkin siis ehdotonta plussaa, mikäli EU-alueen ulkopuolelle lähtevä vapaaehtoistyöntekijä on jo aiemmin kerännyt kokemusta kansainvälisistä tehtävistä ja ulkomailla asumisesta.