Ulkomailla opiskelu

Ulkomaille voi halutessaan lähteä opiskelemaan eri elämänvaiheissa lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Tutkinto on mahdollista suorittaa ulkomailla kokonaan alusta loppuun tai se voi olla osa suomalaista tutkintoa esimerkiksi vaihto-opintovuotena.

Lukion tai ammatillisen tutkinnon voi käydä ulkomailla, jos muuttaa vanhempien kanssaan Suomen ulkopuolelle. Lisäksi erityisluvalla alaikäinen nuori voi lähteä opiskelemaan toiseen maahan. Jotkut maat eivät kuitenkaan hyväksy kyseistä käytäntöä. Korkeakoulututkinnon tekeminen ulkomailla toimii samalla tavalla, tosin enää ei ole tarvittavaa hankkia erityislupia, sillä opiskelija on jo täyttänyt 18 vuotta.

Vaihto-opiskelu on suhteellisen suosittu muoto lähteä opiskelemaan ulkomaille niin nuorempien kuin vanhempienkin opiskelijoiden keskuudessa. Tavallisesti vaihto-opiskeluun lähdössä auttaa järjestö tai vaihtoon haluavan opiskelijan oma koulu, jos koululla on kansainvälistä toimintaa. Opiskelijavaihdon kesto on normaalisti yhden lukukauden tai lukuvuoden mittainen.

Lyhytaikaiseksi opiskeluksi kutsutaan kursseja, joita voi suorittaa ulkomailla lyhyellä aikavälillä, kuten esimerkiksi kielikurssi tai kesälukio. Kurssit kestävät muutamista päivistä muutamiin viikkoihin. Kurssityyppinen koulutus on tavallisesti maksullista ja opinnot rahoitetaan lähes aina itse.

Opiskelu ulkomailla ei välttämättä tule lainkaan kalliimmaksi kuin Suomessakaan. Kustannuksiin vaikuttaa kuitenkin paljon se, mitä lähtee opiskelemaan ja mihin maahan tai kouluun päättää suunnata. Kelalta saa opintotukea tavallisesti kaikki perustutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka opiskelevat ulkomailla. Jatko-opintoihin taas on mahdollista saada stipendejä tai apurahoja.