Erasmus

by rnn.yqe.

Erasmus –ohjelma (engl. European Region Action Scheme for the Mobility of University) tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden osallistua opiskelijavaihtoon ulkomaisessa korkeakoulussa. Kaikkien alojen tutkinto-opiskelijat voivat osallistua Erasmus-apurahalla tuettuun 3-12 kuukauden opiskelijavaihtoon tai harjoittelujaksoon. Erasmus-ohjelma on perustettu vuonna 1987.

Opiskelijavaihdon aikana voidaan suorittaa osa oman koulun opinnoista ulkomailla. Tänä aikana opiskelija käy läpi kursseja vaihtokohteessaan ja palaa tämän jälkeen Suomeen jatkamaan tutkintoaan. Vaihto-ohjelmaan osallistuminen on helpoin ja suosituin tapa lähteä ulkomaille opiskeluaikana.

Opintojen aikana Erasmus-opiskelijavaihdon voi kokea vain yhden kerran, mutta tämän lisäksi opiskelija voi osallistua harjoitteluun Erasmuksen kautta. Vaihtojaksoon ja ulkomailla tehtävään työharjoittelujaksoon voidaan hakea opintotukea ja Erasmus-ohjelman läpikäyville suunnattua apurahaa. Vaihdossa suoritettujen opintojen on myös kelvattava opiskelijan tutkintoon omassa yliopistossa tai muussa koulussa, jotta apurahat voitaisiin hyväksyä.

Yleensä ottaen Erasmus-opiskelijavaihdossa opiskelut ja kurssit käydään englanniksi. Joissakin kohdeyliopistoissa on edellytyksenä, että vaihto-opiskelija osaa kohdemaan kieltä tarpeeksi pystyäkseen opiskelemaan kysellä kielellä. Tämän vuoksi vaihtoon lähtevien on täytynyt opiskella maan kieltä aikaisemmin. Ennen vaihtoa kielitaitoa on mahdollista opetella esimerkiksi oman koulun kursseilla tai kansalaisopistoissa.

Suurin osa vaihtoyliopistoista järjestää vaihto-opiskelijoilleen asunnon vaihtokohteen omasta asuntolasta, mikäli majoitusta on osattu hakea ajoissa ja asuntolassa riittää vielä tilaa. Vaihto-opiskelija voi myös toki hakea asuntoa alueelta omatoimisesti esimerkiksi internetin välityksellä.